Nieuw: 7 waardevolle ebooks om je nachtrust direct te verbeteren Nu tijdelijk gratis te downloaden ›

Auteur: Natascha Wouterson
buikslapen goed slapen slaapkwaliteit

Help ik ben een buikslaper, is dat écht zo slecht?

Hoe zit dat eigenlijk met al die horrorverhalen over buikslapen? Is buikslapen écht zo slecht? Ik vrees helaas van wel… Op lange termijn kan buikslapen vervelende gevolgen hebben voor je gezondheid. Niet voor niets komen klanten me regelmatig om advies vragen over hoe ze het beste buikslapen kunnen afleren.

WAAROM IS BUIKSLAPEN SLECHT?

Eerst het slechte nieuws dan maar? Buikslapen zorgt voor een slechte slaaphouding. Je overbelast je lichaam door ’s nachts op je buik te gaan liggen, terwijl je rug het al de hele dag hard te verduren krijgt doordat die je hele lichaam moet dragen. Niet niks, toch?
 

WAT IS ER DAN ZO FOUT AAN BUIKSLAPEN?

  • Door buikslapen ligt je hoofd helemaal gedraaid. Daardoor komt je nek in een verkeerde, gewrongen houding te liggen, die pijn veroorzaakt.
  • Buikslapen zorgt er ook voor dat je onderrug te veel doorzakt. Daardoor komt er veel te veel druk op je tussenwervelschijven te staan. Iets wat overigens ook het geval is bij die schuine hoofdhouding.

Als je bedenkt dat je 6 à 8 uur per nacht in je favoriete houding ligt, dan begrijp je direct dat een verkeerde houding je rug zwaar belast. Terwijl je rug net helemaal zou moeten kunnen ontspannen na het dragen van je lichaam gedurende de dag. Op lange termijn heeft zoiets negatieve gevolgen en krijg je in ergere gevallen bijvoorbeeld last van een hernia. Voldoende redenen om buikslapen af te leren?

BUIKSLAPEN AFLEREN: EEN BEWUSTWORDINGSPROCES

Aan klanten die me om advies vragen over buikslapen afleren zeg ik altijd dat het gaat om een bewustwordingsproces. Er zijn namelijk geen mirakelmiddeltjes die je van het buikslapen afhelpen. Maar als je gemotiveerd bent en gelooft dat je het met wat hulp kan afleren, dan heb ik zeker wat tips voor je.

5 TIPS OM JE TE HELPEN BUIKSLAPEN AF TE LEREN

  • Zoals gezegd: het is een bewustwordingsproces. Daarmee bedoel ik dat als je er zelf van overtuigd bent dat je het kan, je al een heel eind op weg bent en zeker iets hebt aan de andere tips. Ben je er integendeel van overtuigd dat je nooit van buikslapen afraakt? Kies dan resoluut voor een harde matras die buikslapers de meest optimale ondersteuning biedt.
  • Wil je buikslapen afleren? Opteer dan voor een zachtere matras. Die biedt je de juiste ondersteuning en zorgt voor minder druk op je schouders en heup. Zo heb je minder snel de neiging om op je buik te gaan liggen. Buikslapen is namelijk in veel gevallen een ‘uitwijkhouding’. Je gaat met andere woorden op je buik liggen omdat andere lichaamsdelen te veel druk ervaren tijdens je slaap en je dat als onprettig ervaart.
  • Ga nog een stapje verder in je aanpak en schaf je een elektrisch verstelbare bedbodem Klinkt gek? Helemaal niet! Zo’n bedbodem laat zich zo verstellen dat je er een uiterst oncomfortabele houding voor buikslapers mee kan creëren. Door het hoofdeinde en het voeteneinde te verhogen, zorg je ervoor dat je veel te veel spanning op je onderrug krijgt als je toch op je buik gaan liggen. Dat doet pijn en helpt je dus om niet meer op je buik te liggen. Ik wil er hier el even bij vermelden dat deze methode altijd moeten gebeuren onder begeleiding van een arts, fysiotherapeut of osteopaat. Krijg je groen licht, dan heb je gegarandeerd een erg efficiënte stap gezet in je strijd om buikslapen af te leren, want binnen de 3 tot 4 weken ben je van je buikslapen vanaf.
  • De truc met de tennisbal. Jaja, sommige huis-, tuin- en keukenmiddeltjes zijn échte aanraders. Zo ook deze ‘stop eens een tennisbal in een washandje’ tip. Echt waar, verschillende klanten hebben intussen bevestigd dat ze hier écht mee geholpen waren. Hoe doe je het? Je neemt een washandje waarin je een tennisbal stopt. Naai dat aan de binnenkant van je pyjama, ter hoogte van je borst. Ik durf te verwedden dat je ineens veel minder geneigd zal zijn om op je buik te gaan liggen tijdens je slaap. J
  • Een anti-snurk apparaat als anti-buikslaap hulpje. De Pose is een apparaatje dat je in principe op je rug moet dragen en dat gaat trillen om je van het snurken af te helpen. Door het op je buik te bevestigen, zorg je ervoor dat het apparaat trilt, telkens je op je buik gaat liggen. Het is een methode die niet voor iedereen efficiënt is, maar diegenen bij wie het wel werkt, zijn er erg blij mee.

AL SLAPEND VAN JE RUGKLACHTEN AF

Ben je een buikslaper met rugklachten? Dan kan je door een betere slaaphouding je rug sparen en geraak je als het ware al slapend van je rugklachten vanaf. Maar buikslapen is een moeilijk af te leren gewoonte. Daarom is het goed er met een slaapspecialist over te spreken. Ik haal nergens meer voldoening uit dan uit een klant die achteraf nog even langskomt om te vertellen dat mijn tips inderdaad hebben geholpen om beter en gezonder te slapen. Dat merk je ook in de vlog die als inspiratie heeft gediend voor dit artikel.

Heb je vragen over buikslapen afleren of heb je andere methodes uitgeprobeerd die ook hebben geholpen? Laat dan zeker een reactie achter onder deze post, dat zou ik zeer waarderen en ik beantwoord deze altijd. En vergeet niet deze post te delen. Zo wordt straks iedereen iets blijer, gezonder en beter uitgerust wakker.

 
 

avatar Over de auteur

Natascha Wouterson

Als slaapexpert adviseer ik al meer dan 20 jaar mensen in heel België en Nederland over slaapcomfort en beter uitrusten. Telefonisch of via een persoonlijk adviesgesprek in een van onze winkels. Ik vind namelijk dat iedereen recht heeft op een goede en gezonde nachtrust. Daarom deel ik in deze rubriek met plezier veel van mijn kennis over slaap, gezondheid en lifestyle.

Hulp nodig? Neem dan gerust contact op.

Missschien vindt je deze ook leuk

slaaptips Sleep Performance

De invloed van ademhaling op je energielevel overdag

Lees meer
Geen onderdeel van een categorie

Dankzij deze simpele voedingstips ga jij een goede nachtrust tegemoet

Lees meer
slaaptips Sleep Performance

Cruciale beweegtips voor een betere nachtrust

Lees meer

Je bent één klik verwijderd van die diepe herstellende nachtrust.

Of bel +32 (0) 3 385 31 21

Maak een afspraak