Nieuw: 7 waardevolle ebooks om je nachtrust direct te verbeteren Nu tijdelijk gratis te downloaden ›

Auteur: Natascha Wouterson
goed slapen hoofdkussens hygiëne en slapen

Niet uitgeslapen ‘s morgens ? Hoe is de staat van je slaapkussen?


Natascha Wouterson: ‘Ieder mens heeft een uniek lichaam en typische slaapgewoontes die bepalen welk slaapkussen je nodig hebt.’

Er wordt heel wat verteld over slaapkussens. Eén ding weten wij heel zeker. Een hoofdkussens kan je niet op afstand kopen of snel even meepikken in de rekken van een grootwarenhuis. Voor iedereen is een goed slaapkussen een uniek verhaal.

Na 3 jaar trouwe dienst en degelijke ondersteuning is jouw slaapkussen aan vervanging toe. Dit hoor je misschien niet graag want mogelijk ben je gehecht aan je slaapkussen. Maar de vele verhalen over rug –en nekklachten, hoofdpijn en slechte nachtrust die onze klanten ons vertellen, doet ons vaak in eerste instantie nadenken over hun slaapkussen. Ook al komen de klanten informatie halen voor een totaal nieuw bed, het gebeurt dat mensen alleen met de vervanging van hun hoofdkussen het probleem kunnen oplossen. Uiteraard gaan we door op hun vraag naar een nieuw bed of matras als we horen dat de matras waarop ze slapen reeds meer dan tien jaar oud is.  Maar als dit niet zo is, gaan we eerst op zoek naar een oplossing voor het slaapprobleem door het slaapkussen in vraag te stellen.

WAT IS NU PRECIES EEN GOED SLAAPKUSSEN?

Het ideale kussen is voor iedere persoon anders. Dat komt simpelweg omdat ieder mens een uniek lichaam heeft en typische slaapgewoontes heeft. Een goed kussen moet alleszins in staat zijn om je wervelkolom recht en in een natuurlijke houding te houden. Zo niet dan gaan je spieren allerlei toeren uithalen om de slechte slaaphouding te corrigeren. De volgende ochtend heb je pijn in de rug, nek en schouders.  Of erger, je wordt midden in de nacht wakker. Dit moet je vermijden. Dat is mogelijk met het gepaste kussen. Maar het assortiment aan kussens is zo groot dat je wellicht het bos door de bomen niet ziet.

OP WAT MOET JE LETTEN EN WIE VERTELT JE DE WAARHEID?

Koop je schoenen zonder ze te passen? Ik wed van niet. Je wil ze vooraf uitproberen en voelen of ze lekker zitten. Zo gaat het ook met een goed slaap-of hoofdkussen.

Belangrijk is dat je weet wat voor soort slaper je bent. Ben je een buikslaper, rugslaper of slaap je op je zij? Deze posities gaan mee bepalen wat voor soort hoofdkussen je nodig hebt. Je ziet het wellicht zo voor je, een buikslaper neemt best geen al te dik hoofdkussen. Als buikslaper kan het zijn dat je er zelfs geen nodig hebt. Maar een dun kussentje onder je buik om de positie van je lichaam ter hoogte van je rug te verbeteren, kan veel comfort geven. Wil je toch een echt kussen, koop dan een kussen dat speciaal ontworpen is voor buikslapers. Ik wil je toch er toch ook even op wijzen dat je sowieso beter niet op je buik slaapt. Je nek ligt voortdurend in een sterke draai en je slaapt voortdurend met een holle rug.

Een rugslaper zal een slaapkussen nodig hebben dat enigszins taps toeloopt zodat het kussen het hoofd tijdens de slaap goed ondersteunt. Bij een zijslaper is de opvulling van de afstand tussen de schouder en de hals van belang.
Het is allemaal goed om dit van jezelf te weten maar geen enkel mens ligt de ganse nacht in dezelfde positie. Er zijn bovendien nog vele andere parameters om in acht te nemen. De hele bouw van je lichaam bijvoorbeeld. Heb je lange benen, brede schouders, lange nek, hoe lang is je bovenlichaam? Stuk voor stuk belangrijke dingen om te weten in de zoektocht naar een goed slaapkussen.

De beste vriend van je hoofdkussen ben jij maar ook jouw bed. Het kussen moet passen bij je matras. Ik informeer ook altijd naar de hardheid van de matras waar je thuis op ligt. Dit bepaalt naast je lichaamsbouw, hoe diep je schouder in de matras ‘wegzakt’. Als je schouder diep in de matras wegzakt, dan heb je een ander slaapkussen nodig dan wanneer je schouder op een harde matras minder wegzakt. Ik raad je niet aan om deze zoektocht alleen door te maken. Het lijkt simpel om een kussen te kiezen maar het is het niet.

Deskundig advies is aan de orde. Uit ervaring weten we dat we onze klanten best eerst bevragen. Eigenlijk willen wij echt heel veel van hen weten en soms ook meten. De schouderbreedte bijvoorbeeld meten we. Iemand met smalle schouders kan met hetzelfde hoofdkussen zowel op de rug als op de zij slapen in een comfortabele en gezonde houding. Voor iemand met brede schouders is dit moeilijker omdat de afstand tussen de nek en de schouder groter wordt en dus moet opgevuld worden. Maar wij willen ook weten of je zweet of allergisch bent. Dat is dan weer belangrijk bij het kiezen van de vulling en de tijk van het kussen.

Slaapkussens worden gevuld met dons, katoen, visco-elastisch schuim, koudschuim, latex en polyester. Dons en ook synthetische kussen zijn de meest kneedbare kussens. Het kan dus helemaal de vorm van je slaaphouding aannemen maar het moet regelmatig opgeschud worden. Terwijl je slaapt doe je dit natuurlijk niet. Niet uitgesloten dus dat je tijdens de nacht per definitie minder ondersteuning hebt en dat je tegen de morgen op een plat geslapen deel van je donskussen ligt. Visco-elastische slaapkussens nemen volledig de vorm van je nek en hoofd aan. De meest bekende fabrikant van deze kussens is Tempur. Til je je hoofd op dan krijgt het kussen opnieuw zijn originele vorm.  Latex kussens behouden goed hun vorm. Maar let op als je veel zweet, dan neem je best een ventilerende natuurlatex. Koudschuim en polyester zijn synthetische stoffen. Laat je hierover ook goed adviseren want ook die materialen hebben elk hun typische kenmerken.

Allergische mensen neigen al snel om een synthetisch hoofdkussen te nemen. Dit kan de juiste oplossing zijn. Maar als je allergisch bent, moet je vaker je hoofdkussen wassen. Synthetische hoofdkussens vervormen nogal snel in de wasmachine. Afhankelijk van hoe erg de allergie zich uit, raden wij mensen ook vaak aan om hoofdkussenbeschermers te nemen die je heel regelmatig kan wassen en heel veel onzuiverheden tegenhoudt zodat je kussen beschermd blijft.

Een goed hoofdkussen is een essentiële voorwaarde voor een goede nachtrust. Elke nacht, 365 nachten per jaar, lig je er op. Ik ken mensen die hun hoofdkussen mee op reis nemen om zeker te zijn dat ze in het buitenland geen slaapkwaliteit hoeven te missen. Laat je daarom ook niet tegenhouden als de prijs van jouw ideale hoofdkussen duurder uitvalt. Een hoofdkussen van 100€ dat je gedurende drie jaar elke dag trouwe dienst bewijst, kost je per nacht nog geen 10 eurocent.

Het juiste slaapkussen kiezen, doe je niet over één nacht. Daarom geven wij onze klanten de mogelijkheid om een deel van de hoofdkussens op proef mee naar huis te nemen. Vaak is dit niet nodig vanwege onze uitgebreide kennis en ervaring. Je lichaam heeft tijd nodig om te wennen aan de nieuwe slaaphouding. Het is best mogelijk dat je de eerste nachten geen felle verbetering aan slaapkwaliteit ondervindt. Maar wie naar het einde van de week zich beter uitgeslapen voelt, is op het goede spoor.

avatar Over de auteur

Natascha Wouterson

Als slaapexpert adviseer ik al meer dan 20 jaar mensen in heel België en Nederland over slaapcomfort en beter uitrusten. Telefonisch of via een persoonlijk adviesgesprek in een van onze winkels. Ik vind namelijk dat iedereen recht heeft op een goede en gezonde nachtrust. Daarom deel ik in deze rubriek met plezier veel van mijn kennis over slaap, gezondheid en lifestyle.

Hulp nodig? Neem dan gerust contact op.

Missschien vindt je deze ook leuk

slaaptips Sleep Performance

De invloed van ademhaling op je energielevel overdag

Lees meer
Geen onderdeel van een categorie

Dankzij deze simpele voedingstips ga jij een goede nachtrust tegemoet

Lees meer
slaaptips Sleep Performance

Cruciale beweegtips voor een betere nachtrust

Lees meer

Je bent één klik verwijderd van die diepe herstellende nachtrust.

Of bel +32 (0) 3 385 31 21

Maak een afspraak