Nieuw: 7 waardevolle ebooks om je nachtrust direct te verbeteren Nu tijdelijk gratis te downloaden ›

Auteur: Natascha Wouterson
goed slapen Matrassen slaapkwaliteit slaaptips

SLAPEN MET LAGE RUGKLACHTEN, WAT KUN JE HET BESTE DOEN?

Zijslapers worden vaak geconfronteerd met lage rugklachten. Lage rugklachten kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende lage rugklachten worden veroorzaakt door een versleten matras of een matras die te hard of te zacht is. Maar ook de lattenbodem speelt een belangrijke rol. Een nieuwe matras op een 20 jaar oude lattenbodem, is als soep eten met een vork. Een nieuwe matras op een oude lattenbodem zal je lage rugklachten niet oplossen.
Circa veertig procent van je lichaamsgewicht bevindt zich ter hoogte van je heup en taille. Bij een versleten matras en lattenbodem zakt je heup te ver weg, waardoor de tussenwervelschijven in je onderrug onnodig onder spanning komen te staan. En dit is ook het geval bij een te harde of te zachte matras. Bij een te harde matras wordt de heup naar boven geduwd en kantelt je bekken licht naar buiten. Hetzelfde effect als bij een te zachte of versleten matras, maar dan in omgekeerde richting.

Qua matrassen zijn er verschillende mogelijkheden. Vooral het Leticia Modular matras alsook het Tempur Sensation matras zijn zeer geschikt voor personen met lage rugklachten. Kies daarbij voor een lattenbodem die in de heup en lende zone extra instelbaar is. En ideaal bij beide matrassen is dat je gebruik kunt maken van onze 60 dagen comfort garantie. Een lichaam en vooral het spierweefsel heeft gemiddeld 4 à 5 weken nodig om aan een nieuwe matras te wennen. Dan heb je voldoende tijd om na te gaan of jouw klachten zijn verminderd of zelfs zijn verdwenen.

Bij de keuze van een nieuwe bedcombinatie is het dus van belang voldoende aandacht te besteden aan de juiste hardheid van het matras, de aanpasbaarheid van de bedcombinatie en je voorkeurslighouding.
En ‘last but not least’ rekening te houden met jouw lage rugklachten. Een matras uit te kiezen enkel op basis van lichaamsgewicht is veel te eenvoudig. Iedere persoon is verschillend. Er zijn personen met brede of smalle heupen, brede of smalle schouders, korte of lange ledematen om maar een paar verschillen te noemen.

AANPASSINGSVERMOGEN, WAT MOET IK ME DAARBIJ VOORSTELLEN?

Het lijkt een vreemde cocktail goed slapen en de aanpasbaarheid van je bedcombinatie. Toch is deze aanpasbaarheid een van de belangrijkste criteria waar een goede bedcombinatie aan moet voldoen. Samen met de hardheid van het matras en het slaapklimaat in bed zijn dit de belangrijkste factoren voor een goede nachtrust. De aanpasbaarheid is een graadmeter die aangeeft hoe goed je slaapsysteem zich aanpast aan jouw lichaamsvormen, rekening houdend met de verdeling van je gewicht over je lichaam.

De belangrijkste lichaamszones zijn schouder, taille en heup. Dit zijn zones met een variabel gewicht en zijn bij elke persoon anders. De stand van de wervelkolom (lees: lage onderrug) tijdens het slapen wordt dus voor een groot gedeelte bepaald door de aanpasbaarheidsgraad van het slaapsysteem. Een slaapsysteem dat zich te weinig aanpast, zal de normale houding van de wervelkolom geweld aan doen. Dit leidt op de lange termijn tot te grote buigingen van de wervelkolom, wat hevige (lage) rugpijn kan veroorzaken.

MAAR WAT IS DAN HET VERSCHIL MET DE HARDHEID VAN DE MATRAS?

Hardheid geeft aan hoe diep je in het matras wegzakt, terwijl de aanpasbaarheid aangeeft hoe goed het slaapsysteem zich aanpast aan jou lichaamsvormen. Bij eenzelfde belasting zal een zachte matras dus dieper worden ingedrukt dan een harde matras.

Bovendien is hard of zacht een gevoelsbeleving. Als je bijvoorbeeld een zijslaper bent, brede schouders hebt, een korter bovenlichaam, smalle taille én lage rugklachten hebt, dan zal je een andere matras nodig hebben dan iemand die bijvoorbeeld een buikslaper is, smalle schouders heeft, een lang bovenlichaam én ook lage rugklachten heeft. In deze video geef ik nog 3 onmisbare tips bij het kiezen van een nieuwe matras.

DRAAG JIJ OOK DEZELFDE SCHOENEN ALS JOUW TANTE?

Nog een addertje onder het gras. Vaak worden matrassen gekozen op basis van gewenning. Gewenning kan leiden tot een voorkeur die niet bij je past. Omdat je de mogelijkheden niet kent, is de kwaliteit van je slaap in veel gevallen minder goed.

En over de schoenen van jou tante: vaak raden vrienden of familie een bepaald type matras aan. Maar omdat zij op een bepaald type matras goed slapen, wil nog niet zeggen dat dit voor jou ook geldt.

HOE NU VERDER?

Zoals reeds eerder aangegeven is het bij lage rugklachten beter om te kiezen voor een matras die druk verlagend is en tevens de druk goed verdeeld. Hier geef ik extra uitleg hoe je het beste een drukverlagende matras kiest. Mocht je toch willen kiezen voor een pocketveren matras, kies dan voor een ‘soft-touch-pocketveer’. Dit is een speciale veer die minder druk op het lichaam uitoefent en daardoor ergonomischer is dan een klassieke pocketveer.

Andere matrassen die bij lage rugklachten in aanmerking komen zijn:

  • Natuurlatex matrassen (met tenminste 85% natuurlatex) bijvoorbeeld van Swissflex of Kreamat
  • Visco elastische matrassen bijvoorbeeld van Tempur of Mline
  • Een waterbed met Zen schuim (ideaal als je lage rugklachten hebt)

EN WAT MOET JE ONTHOUDEN?

  • Controleer je matras en lattenbodem of deze aan vervanging toe zijn
  • Laat je goed adviseren en kies samen met een slaapadviseur de meest comfortabele matras met bijbehorende lattenbodem, waarbij er rekening wordt gehouden met je rugklachten, je lichaamspostuur, allergieën, transpiratie, etc.
  • Besteed ook voldoende aandacht aan de aanpasbaarheid van je matras, zodat je heup, taille en schouders goed worden opgenomen
  • Onthoud dat ‘hard’ en ‘zacht’ een gevoelsbeleving is en voor iedereen dus anders kan zijn
  • Laat je niet verleiden door familie of vrienden en beoordeel zelf samen met een goede slaapadviseur wat voor jou de beste matras is
  • Kies voor matrassen die drukverlagend zijn en de druk goed verdelen
avatar Over de auteur

Natascha Wouterson

Als slaapexpert adviseer ik al meer dan 20 jaar mensen in heel België en Nederland over slaapcomfort en beter uitrusten. Telefonisch of via een persoonlijk adviesgesprek in een van onze winkels. Ik vind namelijk dat iedereen recht heeft op een goede en gezonde nachtrust. Daarom deel ik in deze rubriek met plezier veel van mijn kennis over slaap, gezondheid en lifestyle.

Hulp nodig? Neem dan gerust contact op.

Missschien vindt je deze ook leuk

slaaptips Sleep Performance

De invloed van ademhaling op je energielevel overdag

Lees meer
Geen onderdeel van een categorie

Dankzij deze simpele voedingstips ga jij een goede nachtrust tegemoet

Lees meer
slaaptips Sleep Performance

Cruciale beweegtips voor een betere nachtrust

Lees meer

Je bent één klik verwijderd van die diepe herstellende nachtrust.

Of bel +32 (0) 3 385 31 21

Maak een afspraak