Nieuw: 7 waardevolle ebooks om je nachtrust direct te verbeteren Nu tijdelijk gratis te downloaden ›

Auteur: Natascha Wouterson
bedden goed slapen hygiëne en slapen nieuws over slapen Uncategorized

Is ‘snoozen’ wel goed voor je gezondheid?

Zes uur in de ochtend! Dringgg!! De wekker wekt je genadeloos. Voor sommigen onder ons heeft de ochtend goud in de mond. Deze mensen springen uit bed en kunnen nauwelijks wachten om met de dagtaak te beginnen. Anderen willen graag nog wat langer in bed blijven liggen en dromen er zelfs van dat de nacht voor eeuwig zou duren. Ze houden van heerlijk luieren en lang slapen.

Om deze langslapers toch uit het bed te krijgen, hebben de wekkerproducenten wellicht de ‘Snooze-button’ uitgevonden. De handige knop die je indrukt wanneer de wekker niets ontziend afloopt en waarmee je aan jezelf en aan de wekker duidelijk maakt dat je nog niet uit dat lekkere warme bed wil.

‘Nog 20 minuutjes slapen’. Of ‘nog 10 minuutjes’ om je nog een keertje lekker om te draaien in bed. De snooze-knop houdt de wacht en zorgt er voor dat je toch tijdig op je werk zal zijn straks.

SEROTONINE CONTRA DOPAMINE

Toch zou de ‘snooze’ knop van je wekker gebruiken niet zo verstandig zijn. Volgens Jamie Condliffe, een Engelse in wetenschap gespecialiseerde journalist, (http://gizmodo.com/5949809/why-the-snooze-button-is-ruining-your-sleep)  zou de ‘snooze knop’ een negatieve invloed hebben op je mentale toestand.

Tijdens je slaap produceert het menselijk lichaam serotonine. Een stof die je blij en gelukkig maakt. Na zeven of negen uur heeft een doorsnee volwassene voldoende geslapen. Op dat ogenblik maakt je lichaam een andere stof aan, dopamine. Deze stof signaleert aan je lichaam dat je voldoende geslapen hebt.

Na het indrukken van de snooze-knop val je terug in slaap. Dat brengt verwarring in je lichaam. De serotonine en dopamine sturen tegengestelde signalen naar je hersenen. En dat is niet goed voor jou om energiek uit je bed te komen.

DE BELANGRIJKE REM-SLAAP

De REM-slaap is bovendien ook de belangrijkste slaapperiode. Gedurende deze slaap droom je en verwerk je ervaringen. Deze slaapfase komt vaak voor net voor je op natuurlijke wijze ontwaakt. Als je het alarm van je wekker vroeger zet dan nodig, dan kan je deze belangrijke slaapfase onderbreken. Je zou daardoor een lagere reactietijd hebben, minder aandachtig kunnen werken en je globaal minder fit voelen.

Probeer daarom elke dag op natuurlijke wijze wakker te worden. Maar we geven het toe. Dat is niet zo eenvoudig. Niemand wil het risico lopen om te laat op het werk of te laat op school te komen. Maar misschien doe je er toch beter aan om de ‘snooze- button’ niet te lang voordat je moet opstaan in te stellen. Hoewel wij wel heel goed begrijpen dat de ‘snooze-knop’ door velen wordt geapprecieerd om lang van het zalig slapen te genieten. Goed slapen is belangrijk voor ieder mens. Misschien is de lichtwekker van Philips een goed alternatief. Stel deze lichtwekker bijvoorbeeld een half uur voor dat je graag gewekt wordt in. De Wake-up Light wekker zal je kamer geleidelijk verlichten. Net zoals de natuurlijk zonsopgang zou doen. Tegen de tijd dat je werkelijk wil opstaan, zal je lichaam er helemaal klaar voor zijn.

Slaap goed vannacht en voor morgen: gezond weer op!
Natascha Wouterson
House of Sleep – Verbeter je slaap voor ongekend veel levensenergie!

avatar Over de auteur

Natascha Wouterson

Als slaapexpert adviseer ik al meer dan 20 jaar mensen in heel België en Nederland over slaapcomfort en beter uitrusten. Telefonisch of via een persoonlijk adviesgesprek in een van onze winkels. Ik vind namelijk dat iedereen recht heeft op een goede en gezonde nachtrust. Daarom deel ik in deze rubriek met plezier veel van mijn kennis over slaap, gezondheid en lifestyle.

Hulp nodig? Neem dan gerust contact op.

Missschien vindt je deze ook leuk

slaaptips Sleep Performance

De invloed van ademhaling op je energielevel overdag

Lees meer
Geen onderdeel van een categorie

Dankzij deze simpele voedingstips ga jij een goede nachtrust tegemoet

Lees meer
slaaptips Sleep Performance

Cruciale beweegtips voor een betere nachtrust

Lees meer

Je bent één klik verwijderd van die diepe herstellende nachtrust.

Of bel +32 (0) 3 385 31 21

Maak een afspraak