7 fabeltjes over hernia en rugklachten

HET KAN KNAP LASTIG ZIJN ALS JE RUGKLACHTEN OF EEN HERNIA HEBT

Het is een onderwerp dat veel mensen bezig houdt en oorzaak nummer 1 waarom medewerkers niet op hun werk verschijnen. En zoals dat met veel onderwerpen is, bestaan er veel broodje aap verhalen rond hernia’s en rugklachten. Zo heeft het vakblad ‘Spine’ 7 fabeltjes ontkracht die bestaan over dit onderwerp.

Hier de 7 fabeltjes die gelukkig niet waar blijken te zijn:

  • Als er een hernia is vastgesteld is een operatie altijd noodzakelijk
  • Op röntgenfoto’s, CT en MRI kun je altijd de oorzaak van de pijn zien
  • Bij rugpijn moet je het kalm aan doen tot de pijn over gaat
  • Rugpijn komt meestal van een ongeval of zwaar tillen
  • Rugpijn komt heel vaak voor en is vaak een teken van slijtage en/of overbelasting
  • Rugpijn leidt meestal tot invaliditeit
  • De belangrijkste behandeling is bedrust
DOE DE SLAAPTEST

STOP HIER MET LEZEN, ALS JE GEEN PRIJS STELT OP DE DETAILS

Als er een hernia is vastgesteld is een operatie altijd noodzakelijk
Een hernia gaat in ongeveer 80% van de gevallen vanzelf ‘over’. De uitstulping van de tussenwervelschijf wordt door het lichaam opgeruimd.

Dit slinken van de uitpuiling geeft vaak binnen 8-12 weken al vermindering van de pijn. Het kan wel een jaar of langer duren voor de hernia helemaal is verdwenen en ook op de MRI niet meer is te zien. De grootte van de hernia of de mate waarin op MRI lijkt of de wortel in de knel zit hangt niet samen met de ernst van de klachten die de patient ervaart. Als er eenmaal een hernia is vastgesteld is het dus niet zinvol om na enkele maanden opnieuw een MRI te maken.

Op röntgenfoto’s, CT en MRI kun je altijd de oorzaak van de pijn zien
Het komt vaak voor dat een patient veel last heeft in het been terwijl op de CT of MRI geen hernia of beknelling van de zenuw te zien is. We denken dan dat de zenuwwortel om andere redenen geïrriteerd is. Het heeft dan geen zin om de te opereren: er is immers geen zenuwwortel die uit de knel gehaald moet worden.

Bij rugpijn moet je het kalm aan doen tot de pijn over gaat
Het is dus belangrijk om niets te forceren, maar ook om gewoon te blijven bewegen. Wel is het zo dat die bewegingen die extra pijnlijk zijn vermeden moeten worden. Pijnstillers slikken is aan te bevelen omdat daarmee wordt voorkomen dat de patient verkeerd gaat bewegen, wat op zich ook weer pijn kan geven.

Rugpijn komt meestal van een ongeval of zwaar tillen
Rugpijn past meestal bij slijtage van de onderrug. Het kan ook wel eens komen van overbelasting.

Rugpijn leidt meestal tot invaliditeit (dit vind ik zelf de mooiste)
Rugpijn gaat meestal vanzelf over.

DOE DE SLAAPTEST

Iedereen met rugpijn moet een röntgenfoto laten maken.
Rugpijn gaat meestal vanzelf over en past bij slijtage. Er zijn maar heel weinig mensen bij wie de rugpijn wordt veroorzaakt door een echte afwijking.

De belangrijkste behandeling is bedrust (maar dan wel in een goed bed 😉
Rugpijn komt heel vaak voor en is vaak een teken van slijtage en/of overbelasting. Het is dus belangrijk om niets te forceren, maar ook om gewoon te blijven bewegen. Wel is het zo dat die bewegingen die extra pijnlijk zijn vermeden moeten worden. Pijnstillers slikken is aan te bevelen omdat daarmee wordt voorkomen dat de patient verkeerd gaat bewegen, wat op zich ook weer pijn kan geven.

Meer informatie over hernia en rugklachten kan je ook terugvinden op de website van de Nederlande Vereniging van Neurochirurgie (nvvn)

Lees ook ‘Waarom een kip zo goed op een stokje kan slapen’

 

De 6 meest gemaakte fouten

Ontdek waarop je moet letten als je een matras of bed gaat kopen (95% van de mensen laat deze kans liggen) en voorkom een dure miskoop

E-book
Sending

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *