Donsdeken, zeker niet geschikt voor iedereen!

Deze week is het tijd voor tip 4 in onze reeks met tips voor wie het snel te warm of te koud heeft in bed. In dit artikel ontkracht ik de mythe dat een donsdeken geschikt is voor iedereen.

Dons is niet voor iedereen goed

Dons is zo populair dat mensen weleens foutief denken dat dons voor iedereen goed is. Dat klopt niet. Een donsdeken is uiteraard heel erg geschikt voor veel mensen. En zeker als je het ’s nachts makkelijk koud hebt en graag onder iets lichts slaapt, zal je onder een dekbed van dons heerlijk slapen. Anders wordt het als je snel last hebt van nachtelijk transpireren.

DOE DE SLAAPTEST

Geen dons als je ’s nachts veel zweet

Transpireer je makkelijk? Dan is dons minder geschikt. Die reden hiervoor is te vinden in de natuur. De gans – waar het dons vandaan komt – maakt op haar borst en onder haar vleugels dons aan als ze haar eitjes moet uitbroeden. De functie van dat dons is ervoor te zorgen dat de warmte eronder constant blijft. Er mag geen vocht door en geen wind door. Datzelfde effect krijg je als je slaapt onder een donsdeken. Dons creëert een isolerende, broeierige warmte in een omgeving waar geen vocht wordt opgenomen of geen lucht door komt. Dat is goed voor ganzeneitjes die moeten uitgebroed worden, maar een probleem voor wie veel transpireert.

Een alternatief voor dons

Als je weet dat 80% van je warmtegevoel in bed bepaald wordt door je dekbed en je hebt het vaak te warm onder je donsdeken, dan weet je nu dat het tijd is om aan een alternatief voor dons te gaan denken. Gelukkig zijn er verschillende natuurlijke opties die ik uitgebreid belicht in de volgende tips voor wie het snel te warm heeft in bed. Ongeduldig? Ik verklap je graag nu al dat je een hoogwaardige vervanger voor dons vindt met een:

  • Kasjmier dekbed
  • Kameelhaar dekbed
  • Zijde dekbed

Elk van deze natuurlijke dekbed-vullingen heeft unieke eigenschappen die ervoor zorgen dat je de ideale temperatuur in bed creëert, in sommige gevallen zelfs als je partner een andere warmtebeleving heeft.

Is een donsdeken af te raden?

Helemaal niet! Er is een reden waarom dons zo populair is. Heel veel mensen slapen echt heerlijk onder een donsdeken. Een kwalitatief donsdeken isoleert prima en is vederlicht, logisch gezien de vulling. 🙂 Net zoals met alle slaapcomfort producten is het belangrijk om op zoek te gaan naar dat materiaal dat jou de beste slaapervaring bezorgt. Dat zal er namelijk meteen ook voor zorgen dat je fitter bent overdag. Onderzoek wijst uit dat wie het te warm heeft in bed erg onrustig – of zelfs helemaal niet – slaapt. Voor zo’n mensen is een donsdeken dus effectief een slecht idee.

DOE DE SLAAPTEST

Kortom, veel heeft te maken met je persoonlijke voorkeur en je slaapbehoefte. Uiteraard speelt je budget ook een rol bij de keuze voor een goed dekbed. Laat je goed adviseren en geef aan wat je belangrijk vindt in bed en hoe je slaapomgeving is ingericht. Slaap je met het raam open of niet? Staat de verwarming op? Heb je allergieën? Het zijn allemaal elementen die mee zullen helpen bepalen wat jouw ideale dekbed is. Je vindt alle tips voor wie het vaak te warm of te koud heeft in bed ook op ons YouTube kanaal. Begin met de vlog die de inspiratie vormde voor dit artikel. Help je mee deze mythe uit de wereld te helpen? Deel dit artikel!

Misschien vind je dit ook interessant:

Donzen hoofdkussen na 1 jaar zo plat als een vijg?
Transpireren of te warm hebben in bed, wat kan ik doen?

Bron: Donsdeken, zeker niet geschikt voor iedereen!

Donsdekens, dit moet je weten

Weet jij waarom je je dons niet moet laten reinigen bij de droogkuis of stomerij? In dit ebook ga je dit en nog veel meer ontdekken over donsdekens.

E-book
Sending

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *