Donsdekens, dit moet je weten…

Dat je het graag lekker warm wil hebben onder een donsdeken is evident. Maar voor je een nieuw donsdeken gaat kopen, wil je ook graag weten waarom dat ene donsdeken zoveel kwalitatiever is dan dat andere. Of hoe je ervoor zorgt dat je donsdeken extra lang meegaat? Dat vertel ik je in dit artikel.

Dons ≠ dons?!

Hoezo, dons ≠ dons? Dons is toch dons? En zo veel verschil tussen het ene of het andere donsdeken kan er toch niet zijn? Euhm… toch wel! Het ene donsdeken is het andere niet. En waarom dat zo is, leg ik uit aan de hand van deze ‘veelgebruikte trucs bij goedkope donsdekens’:

  • Gebruik van een zwaardere tijk. Ik hoor je denken…, is dat niet kwalitatiever, een zwaardere tijk? Helaas niet. Door met zwaarder doek te werken, heb je een tijk die te zwaar is voor de inhoud. De lichte donsveertjes verliezen hun volume waardoor de goede isolerende werking van het dons verloren gaat.
  • Gebruik van een sneller vulsysteem. Door een vulsysteem te gebruiken waarbij de inhoud via 1 opening in de tijk kan worden geblazen wint men tijd en kan er goedkoper geproduceerd worden. Het gevolg is dat de vulling nadien makkelijker en sneller verschuift waardoor er sprake is van meer slijtage, breuk en stofvorming. Zo krijgt je hier en daar koude plekken in je donsdeken omdat er op die plek geen dons meer aanwezig is.
  • Gebruik van goedkope vulling. Er bestaat wel degelijk zoiets als goedkope dons. Die donsveertjes zijn afkomstig van dieren die speciaal daartoe gekweekt worden, meestal in China of Cambodja. De dieren worden te jong geslacht (na 4 tot 6 weken) waardoor hun dons nog veel te klein is. Daardoor is er te weinig volume en dus ook te weinig isolatie. Bovendien heeft deze dons een gebrek aan draagkracht en aan samenhang. Zo zakt die na een paar jaar ineen en verschuift die makkelijk.
  • Minder vulgewicht. Een eenvoudige manier om een goedkoper donsdeken te produceren: gewoon minder dons in doen. Door 200 à 300gr minder dons in de tijk te doen, wordt zo’n donsdeken een pak goedkoper, maar ook een pak kouder. De kans is groot dat ze moeten worden bijgevuld, wil je het lekker warm hebben.

Kwalitatieve dons komt van niet al te jonge ganzen of eenden. Het liefste zijn de dieren niet jonger dan 6 maanden. Je vindt dons van erg goede kwaliteit afkomstig uit onder andere Polen, Hongarije, Siberië of Tsjechië.

DOWNLOAD HIER HET EBOOK: ‘ALLES WAT JE MOET WETEN OVER DONSDEKENS’

Stiksels zijn geen versiering

De meeste donsdekens hebben stiksels doorheen de tijk. Die worden aangebracht om verdeelsystemen te creëren die voorkomen dat de dons gaat verschuiven. Er bestaan verschillende methodes, elk met hun eigen voor- en nadelen. Je leest er meer over in het gratis E-book dat ik over dit onderwerp heb geschreven.

Dons, ook in de zomer?

Ook hier draait alles weer om de kwaliteit van de gebruikte dons en van je donsdeken. Wat doet een kwalitatief donsdeken? Het houdt de lichaamstemperatuur onder de deken. Dat komt neer op ongeveer 30°C. Heb je een kwalitatief donsdeken? Dan is het in de zomer even warm (of even koel) onder je donsdeken als in de winter. In principe is 80% van de bevolking gelukkig met hetzelfde donsdeken het jaar rond.

Tips voor een extra lange levensduur van je donsdeken

Je weet dit vast niet, maar hoogwaardige dons gaat tot 40 jaar mee. De levensduur van de tijk is meestal beperkt tot 12 jaar, waarna die vernieuwd moet worden. Als je je donsdeken goed verzorgt, kan je er dus erg lang van genieten. Daarom geef ik je deze tips mee:

  1. Schud je dekbed dagelijks op. Zo geef je je donsdeken een flink luchtbad dat voor volume zorgt. Dat komt de isolerende eigenschappen ten goede.
  2. Lucht je donsdeken af en toe bij koud en droog weer.
  3. Gebruik nooit een mattenklopper of stofzuiger! Daarmee beschadig je de dons dichtheid van de tijk.
  4. Laat je dons om de 5 jaar reinigen bij een gespecialiseerde firma. Vermijd de droogkuis want dat werkt ontvettend waardoor het natuurlijke vetlaagje van de dons verdwijnt en de dons vergruist.
  5. Was je donsdeken nooit zelf. Dons is niet bestand tegen de wasmiddelen die je gebruikt. Bovendien krijg je het niet droog en gaat het samenklitten: weg volume en isolatie.

Donsdekens en allergieën

Er wordt veel verteld en geschreven over het verband tussen donsdekens en allergieën. Dat is jammer, want het zorgt ervoor dat mensen met allergieën zonder reden denken dat een donsdeken niet geschikt is voor hen. Wat zegt de wetenschap? De huisstofmijt is de voornaamste oorzaak van allergieën binnenshuis. Studies tonen aan dat donsdekens geen geschikte voedselbron of verblijfplaats zijn voor de huisstofmijt. De reden hiervoor is eenvoudig: huisstofmijten leven van menselijke huidschilfers en die worden door het dons niet afgegeven. Mijten hebben ook een hekel aan snelle opwarming en houden van een vochtige omgeving. Kortom, huisstofmijten houden niet van donsdekens. Er is dus geen wetenschappelijke reden om een donsdeken te vermijden als je allergisch bent aan huisstofmijt.

DOWNLOAD HIER HET EBOOK: ‘ALLES WAT JE MOET WETEN OVER DONSDEKENS’

Dons: een weldaad om onder te slapen

Een donsdeken is heerlijk om lekker warm onder te slapen. Waarom? Dat begint bij het in bed stappen. Een donsdeken warmt 3 keer sneller op dan wol of een synthetisch deken. Het is licht en behaaglijk en geeft je veel bewegingsvrijheid. De thermische werking van dons zorgt ervoor dat het vocht wordt opgenomen en weer afgegeven aan de lucht. Daarom is dons ook uitstekend geschikt voor wie last heeft van jicht, gewrichtspijnen of reuma. Want dan ben je extra gevoelig voor koude en vocht.

Donsdekens bieden een heerlijk natuurlijk slaapcomfort. Niet voor niets zijn ze zo populair! Wil je optimaal genieten van alle voordelen die donsdekens te bieden hebben? Kies dan voor een kwalitatief donsdeken dat je écht warm houdt en dat jarenlang meegaat. Een donsdeken dat gebrekkige isolerende eigenschappen heeft, is nutteloos. Investeer liever in kwaliteit, want daarmee investeer je ook in een goede nachtrust. Lees je er graag meer over? Download dan het gratis E-book over donsdekens dat als basis voor dit artikel heeft gediend. En deel ook dit artikel, want iedereen slaapt tenslotte graag lekker!

Misschien vind je dit ook interessant:

Slapen als een royal? Op een donzen featherbed slaap je heerlijk zacht!

21 tips om beter in te slapen (en door te slapen)

Bron: Donsdekens, dit moet je weten…

Donsdekens, dit moet je weten

Weet jij waarom je je dons niet moet laten reinigen bij de droogkuis of stomerij? In dit ebook ga je dit en nog veel meer ontdekken over donsdekens.

E-book
Sending

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *