Heeft slapen met oordoppen zin?

Het is een feit dat lawaai en geluiden vanaf een bepaald volume gemakkelijk slaapstoornissen kunnen veroorzaken. Zodra het geluid ophoudt, verdwijnen de slaapstoornissen meestal ook weer. Gabriele Rossbach schrijft in haar boek “Eindelijk lekker slapen:”

Je moet bij aanhoudend storend lawaai eigenlijk niet permanent oordoppen gebruiken.

Het gebruik ervan is desnoods gerechtvaardigd als fors lawaai, bijvoorbeeld van opstijgende en landende vliegtuigen, piepende trein- of tramrails of luidruchtig auto- en vrachtverkeer bij tankstations, een nadelige invloed op de slaap heeft. Belangrijk is om te weten dat je door het gebruik van oordoppen in feite gevoeliger voor geluid en scherper van gehoor wordt. Want als we slapen zijn onze hersenen nog steeds actief; ze houden de omgeving in de gaten om te zien over er ergens “gevaar” dreigt dat wakker worden noodzakelijk zou kunnen maken.

DOE DE SLAAPTEST

Het controle mechanisme dat eens van groot belang was om te overleven wordt nu door oordoppen belemmerd. Als gevolg daarvan moeten de hersenen zich meer inspannen en nog waakzamer en dus wakkerder te zijn. Onze gevoeligheid voor geluid neemt zodoende toe. Oordoppen leiden bij permanent gebruik daarom eerder tot een onrustigere slaap.

Oordoppen zijn vooral zinvol op lange intercontinentale vluchten. Een vliegtuig brengt een permanent ruisend geluid voort. Dit geluid maakt personen ongemerkt moe. Door oordoppen te gebruiken tijdens de vlucht, zul je minder moe worden en sneller van je jetleg of reis herstellen.

De 6 meest gemaakte fouten

Ontdek waarop je moet letten als je een matras of bed gaat kopen (95% van de mensen laat deze kans liggen) en voorkom een dure miskoop

E-book
Sending

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *