Stel deze 7 vragen als je een hoofdkussen gaat kopen

GOED SLAPEN IS ECHTE LUXE

Een goed hoofdkussen is onontbeerlijk voor een goede nachtrust. Een hoofdkussen is vaak een onderschat element voor een goede nachtrust. Er zijn veel verschillende types van hoofdkussens en de keuze van een hoofdkussen is bovendien heel persoonlijk.

STEL DEZE VRAGEN ALS JE EEN HOOFDKUSSEN GAAT KOPEN

Als het moment is aangebroken om je hoofdkussen te vervangen, gebruik dan onderstaande vragen om de juiste keuze te maken. Een goed kussen kost tussen de € 60,- en € 180,- afhankelijk van gebruikte materialen en uitvoering. € 180,- lijkt veel voor een hoofdkussen, maar als je daarmee veel beter slaapt en pijnklachten verminderen of zelfs verdwijnen, dan is dit onbetaalbaar.

DOE DE SLAAPTEST

Bovendien gaat een goed hoofdkussen ca. 3 à 4 jaar. Dat wil zeggen dat je € 45,- per jaar uitgeeft voor goed slaapcomfort. Een ‘digicorder’ kost al gauw ca. € 50,- per maand, en daar ga je meestal niet beter van slapen 😉

Hier de vragen:

1 >>slaappositie<<
Ben je hoofdzakelijk een rug- zij of buikslaper? Er zijn namelijk verschillende hoofdkussens. Hoofdkussens speciaal voor rugslapers of voor rug- en zij slapers, hoofdkussens voor personen die gevoelig zijn aan het kraakbeen van hun oren, etc.

2 >>huidige matras <<
Heb je een matras die zacht, medium of hard is? Dit is een belangrijk gegeven. Als je bijvoorbeeld een zijslaper bent, bepaalt de hardheid van het matras hoeveel je schouder ‘wegzakt’ in het matras. Hiermee kan dan de juiste dikte van het hoofdkussen worden bepaald, zodat de cervicale of halswervels juist ondersteund worden.

3 >>voorkeur vorm<<
Geef je de voorkeur aan een voorgevormd kussen (orthopedisch) of het je liever een kussen dat jezelf kunt manipuleren? Iedereen heeft andere slaapgewoontes. Vaak is een orthopedisch kussen aan te bevelen bij nek- en schouderklachten. Dit omdat je hiermee gedwongen wordt in een bepaalde ‘positie’ te slapen.

4 >>voorkeur hardheid<<
Geef je de voorkeur aan een meer zacht of harder hoofdkussen? Hoofdkussens kan je in vele hardheden krijgen, voel vooral goed wat het beste bij jou past.

5 >>klachten<<
Heb je nek- en of schouderklachten? Dit is van belang zodat je tijdens je bezoek aan een winkel kunt bespreken welke hoofdkussens het beste de klachten kan verhelpen of verminderen. Zo zijn er speciale hoofdkussens voor personen met een whiplash, spanningshoofdpijn, etc.

6 >>zweten en allergie<<
Is transpireren of allergie (huisstofmijt) een thema? Dit is van belang zodat je een hoofdkussen kiest – al dan niet gecombineerd met de juiste bescherm slopen – die ervoor zorgt dat je hier zo min mogelijk last van hebt.

7 >>ervaringen<<
Moeten bepaalde kussens worden uitgesloten op basis van eigen (slechte) ervaringen. Zoals bijvoorbeeld dons, visco elastisch of latex kussens. Dit spreekt voor zich en heeft veel te maken met persoonlijke voorkeuren.

NEEM DE TIJD

Neem de tijd om het juiste kussen te kiezen. Ga in de winkel op een matras liggen die ongeveer dezelfde hardheid heeft als je matras thuis. Ga ook liggen in je voorkeurslighouding, zodat je goed kunt testen of het hoofdkussen aan je wensen voldoet.

DOE DE SLAAPTEST

In een goede speciaalzaak heb je soms ook de mogelijkheid om de kussens thuis te testen. Maak hier gebruik van als je nog niet 100% overtuigd bent. Na 3 à 4 nachten weet je zeker of het kussen aan je verwachtingen voldoet.

Lees ook: ‘Wanneer moet je je hoofdkussen vervangen?’

Hoe je hoofdkussen kiezen?

Het klinkt misschien een beetje gek, maar een hoofdkussen kan je leven veranderen. In dit ebook ontdek je alles waarop je moet letten als je een kussen gaat kiezen. Of je nu een rug- zij- of buikslaper bent. Veel leesplezier.

E-book
Sending

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *