Te dik (overgewicht) en toch goed slapen?

Te dik (overgewicht) zijn en goed slapen gaat niet altijd samen. Ik heb wat research gedaan op het web en kwam tot de conclusie dat er over dit onderwerp niet zoveel te vinden is. Wel dat er blijkbaar een causaal verband is tussen niet goed slapen en overgewicht. Maar of dikke mensen  (> 120 kilo) echt goed slapen, daarover is vrij weinig over bekend. Ik heb wel een fragment kunnen terug vinden van het televisieprogramma Telefacts van VT4 uit februari 2004. In deze rapportage bezoekt Margriet Hermans het XL Hotel Freedom Paradise (Plus-Size Hotels) in Mexico. In deze rapportage zegt Magriet Hermans een aantal interessante dingen over leven met overgewicht en het XL Hotel Freedom Paradise.

“Sinds mijn vermageringsoperatie vier jaar geleden viel ik 66 kilo af  van 148 kilo toen naar 82 kilo nu. Toch wil ik het boegbeeld blijven van de dikke gemeenschap in Vlaanderen. Ik vind dit hotel een fantastisch initiatief. Vroeger had ik zelf ook altijd problemen: ik paste amper in de wc-hokjes. Of ik raakte wel in de badkuip maar er bijna niet meer uit. Heel wat onaangename praktische details waar hotels geen rekening meer houden. En als ik er iets van zei, kreeg ik het deksel op mijn neus: “Zie dan dat je vermagert! Zaag niet en doe er iets aan”. Vandaag merk ik dat er toch meer begrip is voor dikke mensen.”

DOE DE SLAAPTEST

De commercieel verantwoordelijke van het XL Hotel (Plus-Size Hotel) Freedom Paradise zegt in dezelfde rapportage: “Ook het meubilair in het hotel is voorzien op de extra kilo´s van de gasten. “Al onze bedden zijn kingsize, en hebben twee aparte matrassen. Anders gaat het bed in het midden doorzakken”. Ook het strandmeubilair, ligzetels, barkrukjes en hangmatten zijn geschikt voor alle maten. En rond de tafels in het restaurant staan zowel “gewone” als extra brede stoelen én allemaal zonder armleuning.

Middels Slaapwijzers´blog (SLPWRZ) wil ik graag onderzoeken of er behoefte bestaat bij de dikke gemeenschap in Vlaanderen en Nederland aan aangepast slaapcomfort en -advies. Gezien de besproken problematiek is dit een punt waar ondernemers m.i. tot op heden weinig aandacht aan besteden. Om hier meer over te weten te komen, heb ik oa een e-mail gestuurd naar Margriet Hermans met de vraag waaraan behoefte is bij dikke mensen om toch goed of beter te kunnen slapen. Daarnaast roep ik graag iedereen op om een post op deze blog achter laten om het aanbod aan slaapcomfortoplossingen op de markt meer aan te passen aan de wensen en noden van dikke mensen. Transpireren kan een onderwerp zijn, maar ook het keren en wenden in bed alsook de hardheid van matras, de grote van het bed, de afmeting van het hoofdkussen, de uitstap hoogte van het bed, etc.Er zijn ongetwijfeld nog andere onderwerpen die van belang zijn. Op dit punt wil ik graag meedenken en kijken op welke wijze deze wensen ingevuld kunnen worden om bij overgewicht toch goed te kunnen slapen en dit uiteraard tegen een redelijke prijs.

Voor meer informatie over obesitas: Belgische vereniging voor obese patiënten en de Obesitas Vereniging Nederland.

De 6 meest gemaakte fouten

Ontdek waarop je moet letten als je een matras of bed gaat kopen (95% van de mensen laat deze kans liggen) en voorkom een dure miskoop

E-book
Sending

7 Reacties

 1. Hallo,

  Ik ben zelf niet zo zeer te dik maar ken wel enkele mensen uit mijn omgeving die hiermee kampen. Voor hen is het al een hele strijd te accepteren dat ze niet als een doorsnee persoon door het leven gaan. Het lijkt mij zeer aangenaam dat ze begrepen worden in de ongemakken die dit met zich meebrengt. Zijn er bv. echt matrassen waarop je minder keert dan andere soorten?

  Groetjes

  1. Beste Liesbeth,
   Dank voor je bericht. Er zijn inderdaad matrassen waarop je minder keert en draait. Tempur en Metzeler matrassen zijn hiervan goede voorbeelden. Beide merken hebben veel research verricht en beschikken over zeer goede drukverlagende eigenschappen. Dat wil zeggen dat de schouder en heup zeer goed door de matras worden opgenomen. Hierdoor is er sprake van minder druk op de huid. Als de huid namelijk drukpunten waarneemt, geeft het de hersenen het signaal om te draaien of wenden in bed. Op deze manier zorgt het lichaam ervoor dat de bloedcirculatie niet nadelig wordt beïnvloed. Op bijvoorbeeld een Tempur of Metzeler matras wordt het draaien en wenden in bed met tenminste 50% verminderd. Hierdoor slaap je rustiger en wordt je `s morgens meer uitgerust wakker. Ook bij een kilootje meer is dit een uitkomst. Een interessante website in de kader is overigens kilootjeminder.be van CM.

 2. Ik ben blij om te lezen dat er steeds meer oog is voor de ongemakkelijkheden waar je als persoon met een maatje meer tegenaan loopt. Een Hotel zoals hierboven omschreven spreekt mij dan ook zeer aan. Overigens slaap ik al jaren met veel plezier op een natuurlatex matras.

  M.vr.gr.

  1. Beste Vincent,
   Dank voor je reactie. Goed te horen dat je zo goed slaapt op een natuurlatex matras. Een goede keuze. Lukt het wenden en keren op deze matras goed? Een natuurlatex matras is van nature iets zachter qua ligcomfort. Zeker als je wat zwaarder bent, kan dit soms voor problemen zorgen. Ik hoor graag. G´s Natascha

 3. Beste lezers,

  Ook ik heb last van een kilootje meer(ik schommel tussen de 98 en 104 kg), gelukkig ben ik niet klein (1.74 m) en kunnen we tegenwoordig wat verdoezelen met laagjes mode! Maar ja, hier wou ik het even hebben over hoe uitgerust ik me voel en wat een verbetering ik lichamelijk ervaar sinds ik op mijn Tempur slaap. Wil niet overdrijven, maar eerlijk.. dit is men beste aankoop aller tijden. Kocht de hoogste maat in het gamma Tempur, dat werd me sterk aangeraden, maakt het een stuk makkelijker bij het opstaan. Het neemt de vorm van mijn lichaam aan waardoor ik zo goed als geen last meer heb aan mijn spieren en gewrichten. Ook aan te raden, het juiste hoofdkussen! (mijne is ook van Tempur). Vaarwel pijn in schouder en nek! Doordat mijn echtgenoot helemaal geen overgewicht heeft kozen we voor aparte én verschillende matras, uiteraard van dezelfde hoogte.
  Dit gewichtig berichtje wou ik via deze weg delen met andere lezers.
  groetjes!

  1. Hoi Chantal,
   Super dat je zo tevreden bent over je Tempur matras en slim om voor twee aparte matrassen te zorgen. Een tempur matras is zeker in de “zwaardere” uitvoering een aanrader voor dikkere mensen. Het geeft goede ondersteuning en omdat Tempur drukverlagend werkt, zul je minder wenden en keren in bed. Dit zorgt ervoor dat je beter en dieper slaapt. Als je wat dikker bent is het wenden en keren in bed meestal minder gemakkelijk. Is transpireren bij jou ook een issue? Dat hoor je wel eens zeggen over Tempur matrassen? Ik hoor graag. G´s Natascha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *