Temperatuur in je slaapkamer, is dat écht zo belangrijk?

Heb je het ’s nachts soms te warm of te koud in bed? Zo erg zelfs dat je er niet van in slaap geraakt? Je bent lang niet de enige. De komende weken geef ik je daarom 8 tips die je zullen helpen om goed te slapen in een voor jou optimale gevoelstemperatuur.

Het belang van een goede slaapkamertemperatuur

Er kunnen erg veel oorzaken zijn waardoor je het ’s nachts te warm of te koud hebt in bed. Het spreekt voor zich dat de temperatuur in je slaapkamer een erg belangrijke rol speelt in hoe warm of hoe koud je het hebt in bed. Is de temperatuur in je slaapkamer te koud? Dan is dat een pak werk voor je lichaam om weer op te warmen. Maar ook het omgekeerde is waar: In een te warme slaapkamer zal je hart extra moeten kloppen om je lichaam weer af te koelen. Zoiets is uiteraard niet goed voor de kwaliteit van je slaap. Sterker nog, je geraakt er vaak zelfs helemaal niet door in slaap.

DOE DE SLAAPTEST

De ideale slaapkamertemperatuur

Wat is dan de ideale slaapkamertemperatuur? De optimale temperatuur in je slaapkamer is tussen 16° à 18°C. Bij deze temperatuur komt je lichaam volledig tot rust. Je ontspant omdat je spieren ook niet te stijf worden en omdat je doorbloeding perfect is. Dat is de ideale basis om ’s ochtends uitgerust wakker te worden.

Is 18°C niet te koud?

De reden waarom je beter slaapt bij een lagere slaapkamertemperatuur is vrij eenvoudig: Het hoort bij een natuurlijke reactie van je lichaam. Want om je te helpen slapen, koelt je lichaam vanzelf af ’s nachts. Je helpt de natuur als het ware een beetje door de temperatuur van je slaapkamer daar ook op in te stellen. Tegen de ochtend warmt je lichaam ook van nature weer op. Een teken dat het tijd is om op te staan. Vandaar dat een te warme kamer je zo’n slapeloze nachten bezorgt. Je lichaam krijgt constant het signaal dat je zo meteen zal moeten opstaan, terwijl dat helemaal niet het geval is.

DOE DE SLAAPTEST

Iedereen is toch verschillend?

Inderdaad, dat klopt. Terwijl jij misschien een koukleum bent, heeft je partner het mogelijk snel te warm. Helaas is de temperatuur van je slaapkamer niet individueel instelbaar. Je zal dus moeten uitzoeken wat voor jullie het ideale compromis is voor de slaapkamertemperatuur. Gelukkig is de temperatuur van je slaapkamer – hoewel erg belangrijk – maar 1 element van de 8 tips die ik je zal geven om perfect te slapen in de gevoelstemperatuur die het beste bij jou past. Met de overige tips die je de komende weken geserveerd krijgt, heb je wel de mogelijkheid om te individualiseren. Zo slaag je er ongetwijfeld in om de ideale temperatuur te bereiken.

Wil je ook anderen helpen om op een natuurlijke manier beter en gezonder te slapen? Deel dan deze blog.  De inspiratie ervoor heb ik gevonden in een vlog die je kan bekijken op ons YouTube kanaal.

Misschien vind je ook dit interessant:

Mindfulness om beter te slapen

Is Tempur een goede keuze als je veel zweet in bed?

Bron: Temperatuur in je slaapkamer, is dat écht zo belangrijk?

De 6 meest gemaakte fouten

Ontdek waarop je moet letten als je een matras of bed gaat kopen (95% van de mensen laat deze kans liggen) en voorkom een dure miskoop

E-book
Sending

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *