Waarom de hardheid van een matras geen fluit uitmaakt

In dit artikel vertel ik je waarom alle goedbedoelde adviezen over de hardheid van je matras met de nodige voorzichtigheid moeten worden benaderd. Met mijn advies voorkom je een dure miskoop van een matras!

Dokter internet

Dokter internet staat altijd klaar met goedbedoeld advies. Uiteraard vind je op het internet waardevol en wetenschappelijk onderbouwd advies (denk maar aan deze blog :-)), maar helaas lees je ook veel onwaarheden die kunnen leiden tot een dure miskoop. Eén van die fabeltjes is advies over de hardheid van je matras in combinatie met je gewicht.

Er is geen standaard hardheid voor iemand met een gewicht van 100kg

Toegegeven, het zou het leven een pak eenvoudiger maken als je simpelweg kon zeggen: “100kg? Prima, dan heb je deze hardheid van matras nodig!” Maar zo zit het niet in elkaar. De ene 100kg is de andere niet. Zo kan iemand 100kg wegen omdat die persoon erg veel sport bijvoorbeeld en dus veel spiermassa bezit. Dan is het mogelijk dat we hier te maken hebben met brede schouders en een smallere taille. Anders is het wanneer die 100kg haar oorzaak vindt in een Bourgondisch leven. De lichaamsbouw van deze persoon zal er helemaal anders uitzien, met in hoofdzaak veel gewicht rondom de buikzone. Deze 2 mensen hebben dan ook een totaal andere matras nodig!

DOE DE SLAAPTEST

Laat je adviseren op basis van je postuur

Een goede matras kies je op basis van je postuur en eventuele bestaande klachten. Waar moet je op letten? De belangrijkste lichaamsdelen die zullen bepalen welke matras je nodig hebt zijn:

 • De breedte van je schouders
 • Je taille
 • Je bekken
 • Je heupen
 • Je onderrug
 • De kromming van je ruggengraat

Naast je postuur is het belangrijk dat er aandacht wordt besteed aan onder andere eventuele allergieën, last van nachtelijk zweten en bestaande nekklachten of rugklachten.

Geen normering voor matrashardheden

En zelfs al hebben 2 mensen exact hetzelfde postuur, dan nog weet je eigenlijk niet welke hardheid van matras je nodig hebt zonder erop te gaan liggen. Er bestaat namelijk geen normering voor de hardheid van een matras. In de praktijk heeft elke leverancier zijn eigen methode en indeling. Kortom, zonder objectieve maatstaf kan je voor een erg vervelende verrassing komen te staan als je online of bij een discounter de verkeerde matras gaat bestellen. De verkeerde matras kopen slaat een gat in je budget én bezorgt je nog meer slechte nachten. Dat scenario kan je dus maar beter vermijden.

Beter slapen & fit en uitgerust wakker worden!

Tenslotte is een goede matras de basis voor beter slapen en energieke dagen. En dat verdient toch de nodige aandacht, niet? Je hebt niks aan een nieuwe matras als je er niet lekker op slaapt. Daarom geeft Sleepwise je persoonlijk en vrijblijvend advies. Reserveer nu je persoonlijk adviesgesprek. Wat mag je verwachten?

 • 60 à 90 minuten persoonlijk slaapadvies
 • Geen wachttijden
 • Kosteloze analyse van je slaapgewoontes en slaapprofiel
 • Voldoende tijd om alles te testen en voor proefliggen
 • Geen aankoopverplichting
DOE DE SLAAPTEST

En – misschien wel het allerbelangrijkste – een kwalitatieve matras die bij je past en die je uitgeslapen laat wakker worden. Want tenslotte is dat waar het om draait. De beste investering in je slaap is dus in de eerste plaats tijd maken voor gefundeerd slaapadvies. En dat vind je vrijblijvend bij Sleepwise. Maak nu je afspraak voor een gratis slaap check-up en deel dit artikel om ook anderen de kans te geven om bij ons langs te komen. Deze blog is geïnspireerd op een vlog van ons YouTube-kanaal. Abonneer je en mis geen enkele slaaptip!

Misschien vind je dit ook interessant:

Moe? 7 handige tips om beter te slapen!

Donsdeken, zeker niet geschikt voor iedereen!

De 6 meest gemaakte fouten

Ontdek waarop je moet letten als je een matras of bed gaat kopen (95% van de mensen laat deze kans liggen) en voorkom een dure miskoop

E-book
Sending

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *