De zin en onzin van buikslapen, Tempur Ombracio hoofdkussen biedt uitkomst

Over buikslapen is al veel gezegd en geschreven. Wat moeten we er nou van geloven? Is buikslapen echt zo slecht? Wat doet het met je rug en nek en welke zijn de gevolgen op lange termijn?

Slapen op de buik wordt afgeraden omdat bij slapen op je buik je nek in een sterke draai ligt. Zolang je jong bent, vormt dit meestal geen probleem, maar op de lange termijn kan dit tot vervelende situaties leiden. Ook de kromming in de lenden vergroot, je ligt namelijk voortdurend met een holle (kypthose) rug. Vroeg of laat zal deze houding rug- en/of nekklachten geven. Net als bij zitten is variatie goed voor de rug. Rug- en zijliggers kunnen gerust zijn: ze bewegen ongemerkt tot 60 keer per nacht. Buikslapers hebben de neiging om in die houding te blijven liggen. Met andere woorden: buikslapen is niet goed. Het is verstandig om dit bij kinderen in een vroeg stadium goed  in de gaten te houden, zodat ze deze verkeerde slaaphouding zichzelf niet aanleren.

DOE DE SLAAPTEST

Het afleren van buikslapen is geen sinecure. De meeste personen die op hun buik slapen hebben grote moeilijkheden om deze gewoonte af te leren. Er zijn hiervoor een aantal hulpmiddelen. Uiteraard dient dit in overleg te gebeuren met een manueel therapeut of dokter:

 • neem een handverstelbare electrische bedbodem en zet zowel het voeteneinde als rugeinde tijdens het slapen ligtjes omhoog. Hierdoor lig je in een soort “banaanhouding“. Dit is als buikslaper zeer onprettig en als het goed is, draai je na verloop van tijd vanzelf op je zij
 • een waterbed is ook een uitkomst, het is namelijk niet fijn om op een waterbed op je buik te slapen

De firma Tempur heeft speciaal een hoofdkussen ontwikkeld voor buikslapers. Dit is natuurlijk niet de oplossing, maar het Ombracio kussen zorgt er wel voor dat de nek enigszins ontlast wordt tijdens het slapen. Het Tempur Ombracio kussen kan ook door iedere andere slaper gebruikt worden.

Overigens kan het slapen met de armen achter het hoofd, of het hoofd rustend op de armen aanleiding geven tot pijnlijke schouders of armen. Kijk voor meer informatie of Tempur hoofdkussens ook naar: Tempur hoofdkussens, welke moet ik kiezen?

De ultieme TEMPUR koopgids

Maak gebruik van deze 26 bewezen tips om beter te slapen, makkelijker te kiezen en vooral een goed geïnformeerde beslissing te nemen

E-book
Sending

6 Reacties

 1. Ik heb al jaren een buikslaap kussen. Heerlijk in 1 woord. Is een heel dun kussen, ooit gekocht bij een thuiswinkel programma op tv.

  Maar de fut is er wel uit zo van lieverlee. Waar koop ik een nieuw??

  Voor mijn vrouw een nieuwe buikslaper gekocht, maar deze vind ik te dik.

  1. Hi Arjen, kan je een foto doormailen van je huidige kussen? En aangeven wat voor soort kussen het is? Latex, visco, comforel bolletjes? Dan zoeken we het voor je uit.

  1. Als ervaren buikslaper kan ik melden dat het huidige Ombracio kussen inderdaad te hoog/te dik is. Een verkoper bij Tempur heeft aangegeven dat men aan het bekijken is of men het kussen in verschillende diktes uit gaat brengen

 2. Het Tempur Ombracio kussen wordt door veel buikslapers als een ideaal kunnen ervaren! Het kussen geeft ruimte bij de neus en schouders, het is vormbaar en handig voorgevormd. Ook zijn er speciale kussenslopen voor. Klanten komen er weer voor terug, en geven hun ervaringen door, dat is wat wij merken bij ons in de winkel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *