Waarom een kip zo goed op een stokje kan slapen

Niets is lekkerder dan ’s avonds languit in je bed te liggen en hartgrondig te gapen. De kippen zijn op stok, de werkdag is voorbij. Geen haan die ernaar kraait dat jij lekker lui ligt te zijn. Laat staan een van die kippen op hun smalle stokjes. Vreemd eigenlijk dat kippen staand kunnen slapen; interessant genoeg om eens flink op te broeden.

Want hoe kunnen kippen zomaar een hele nacht balanceren op een enkele stok?

Een kip heeft, net als alle vogels die op stok slapen, een mechanisme in zijn poten dat de tenen vastklemt om de stok wanneer de poot ontspannen is. Er loopt namelijk een pees door de poot naar de tenen toe. Door deze pees krommen de tenen zich wanneer de knie gebogen wordt. De poot grijpt dus de stok vast wanneer de vogel erop gaat zitten en ontspant. Doordat er slechts één pees gespannen staat, kunnen de spieren van de vogel wel ontspannen en uitrusten. De vogel moet opwippen om zijn stok los te laten. Dat is precies wat je ziet wanneer een vogel wegvliegt.

DOE DE SLAAPTEST

 Wil jij ook zo goed kunnen slapen als een kip op een stokje? Bel ons op 03 385 31 21 of maak hier online een afspraak

De 6 meest gemaakte fouten

Ontdek waarop je moet letten als je een matras of bed gaat kopen (95% van de mensen laat deze kans liggen) en voorkom een dure miskoop

E-book
Sending

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *