Nachtje doorgehaald? Zo voel je je toch fit

Voel je je miserabel na een gebroken nacht? Heb je een nachtje doorgehaald en weet je niet hoe je de dag moet doorkomen? Een huilende baby die je uit bed gehouden heeft? Iedereen heeft hier wel eens mee te maken. Ons brein probeert ons te helpen om er het beste van te maken.

De ‘roadmap’ die ik nu met je ga delen kan je helpen om je dag enigszins te redden, om bepaalde taken en werkzaamheden te kunnen uitvoeren, waardoor je toch nog redelijk kunt presteren, maar uiteraard nog altijd niet op een normaal niveau.

Om 7 uur gaat je wekker, holy shit…

We hebben allemaal de neiging om de ‘snooze button’ te gebruiken. Doe dit niet. “De 7 tot 10 minuten extra slaap die je krijgt, zijn niet verkwikkend”, zegt Orfeu Buxton, professor van de slaapfaculteit van Harvard Medical School. Zet je wekker gewoon zo laat als mogelijk en sta dan meteen op.

Koud afdouchen

Om je bloeddruk te verhogen, is koud afdouchen zeer effectief. Nadat je eerst warm hebt gedouched daarna kort (ca. 1 tot 2 minuten) koud afdouchen. Je voelt je een ander mens en je ademhaling vindt op een veel dieper niveau plaats. Dit is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd, maar het is een techniek die zeer verfrissend is 😉

DOE DE SLAAPTEST

Neem een ontbijtje binnen 1 uur nadat je bent opgestaan

Dit is belangrijk en vermijd snelle suikers zoals energy drink, suikersnacks, sport dranken en dergelijke. Als je dit wel doet krijg je later op de dag een ‘crash’ en het maakt je meer slaperig later op de dag. Deze junk-food zal je helpen, maar slechts voor 20 minuten. Het heeft hetzelfde effect als het gebruiken van de ‘snooze button’. Ga voor granen, proteinen en een stukje fruit.

Nu ben ik aangekomen bij een controversieel punt: koffie of geen koffie? De eerste fase nadat je bent wakker geworden, heet slaap-inertie. Het is een soort mist die over je heen hangt als een warme deken. Deze fase duurt ca. 20 tot 30 minuten. Na deze fase voel je je al een beetje fitter en is het beter om veel mineraal water te drinken dan koffie. Blijf vooral veel water drinken gedurende de dag. Als je voor de koffie variant kiest, neem dan een beetje koffie, niet meer dan 1 kopje espresso, maar zonder melk en suiker ! Beter is om de koffie shot uit te stellen na de middag.

Ga snel even naar buiten en beweeg

Dit lijkt contra-intuïtief, maar het is de beste manier om écht wakker te worden. Het is bijvoorbeeld ook de beste manier om een jet-lag weg te werken. Waarom ? Omdat het de meest effectieve manier om je bloeddruk te verhogen. Een korte wandeling in de buitenlucht is al voldoende. Je kunt natuurlijk ook een rondje gaan joggen. Loop ook zoveel mogelijk tijdens je werkdag en ga staand vergaderen in plaats van zittend. Dit helpt écht. Als je gedurende de dag een dip hebt, ga dan ook naar buiten en maak een kleine wandeling.

DOE DE SLAAPTEST

Geef jezelf een kleine gezichtsmassage

Dit is een fantastische methode als je moe bent of vermoeidheid voelt opkomen. Het klinkt misschien on-serieus maar de beste manier om dit te doen is door aan je oren te trekken en een paar keer aan de onderkant van je neus te drukken. Dit activeert je brein en daardoor zul je je minder moe voelen.

Wat gehad aan deze ‘roadmap’? Deel het met anderen !!

 

Bronvermelding

  • Lauren Hale, slaap researcher bij Stony Brook University
  • Orfeu Buxton, professor aan de faculteit van de Harvard Medical School
  • Sean Drummond, psychiater bij het Laboratory of Sleep and Behavioral Neuroscience aan de universiteit van Californië.

De 6 meest gemaakte fouten

Ontdek waarop je moet letten als je een matras of bed gaat kopen (95% van de mensen laat deze kans liggen) en voorkom een dure miskoop

E-book
Sending

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *