Goed slapen in de winter: hoe doe je dat?

Koning winter neemt de bovenhand.

We merken het elke dag meer en meer.  De temperaturen dalen. De dagen zijn vaak grijs, mistig en vooral heel kort. We hebben de neiging om gezellig thuis te cocoonen met een kaars, haardvuur en warme thee of chocolademelk. Dat zijn goede gewoontes. Maar als het om nachtrust gaat, doe je dan ook de juiste dingen?

DOE DE SLAAPTEST

Maak je slaapkamer niet te warm.
De winterse temperaturen zorgen er voor dat je huis sneller koud aanvoelt binnen. Je reflex is dan om je verwarming hard aan te zetten. Dat kan natuurlijk overal maar niet in je slaapkamer. Het is geen goed idee om je slaapkamer te warm te laten worden. Een goede slaapkamertempertuur is 18 °C.  Maak het niet warmer want het  zal je nachtrust verstoren. Inslapen wordt moeilijker, je wordt frequenter wakker, de slaapfasen geraken verstoort enz…

Ben je toch een koukleum? Neem dan een extra deken of een warme waterkruik mee in bed. Elektrische dekens kunnen ook een oplossing bieden maar we raden iedereen aan om hier voorzichtig mee om te gaan. Zorg voor een kwalitatief hoogstaand deken en verwarm je bed voor. Zet het deken uit als je effectief gaat slapen.

Eet niet te zwaar
In de winter kiezen we minder voor het lichte, verteerbare slaatje maar gaan we wat meer Bourgondisch door het leven. We koken uitgebreid en kiezen dan vaak voor winterse, zwaardere gerechten. Dat combineren we al snel met een goed glas rode wijn. Toch zijn zware maaltijden die je ’s avonds nog neemt niet altijd bevorderlijk voor je nachtrust. Blijf dus met mate eten.

Blijf sporten
Donkere dagen, koude temperaturen. Je loopschoenen staan waarschijnlijk al een tijdje verweesd in de schoenkast. Laat je niet verleiden om te lang in die luie zetel te hangen. Onderzoek heeft aangetoond dat sporten de nachtrust bevordert. Probeer wel niet te laat op de avond stevig te sporten maar maak bijvoorbeeld nog eens een avondwandeling. Je zal merken dat dit een gezond effect heeft op je nachtrust.

Het juiste bed
We geven je hier enkele van onze tips om ook in de winter goed te slapen. Goed slapen is onontbeerlijk om een energiek leven te leiden. Een uitgebreide winterrust gedurende enkele maanden is alleen aan de bruine beren gegund. Ook tijdens de winter gaat voor ons het leven door. Dus we kunnen alle energie gebruiken. We gaan er natuurlijk van uit dat je slaapt in het juiste bed. Een goed bed voor jouw slaapgewoonten en slaapprofiel. Merk je bij jezelf dat je -ondanks je goede gewoontes – toch geen ideale nachtrust hebt, kom dan even langs. We luisteren met veel aandacht naar jou en bekijken graag eventuele mogelijkheden voor jouw nieuwe slaapcomfort.

Natascha Wouterson
Wake up Happy.

De 6 meest gemaakte fouten

Ontdek waarop je moet letten als je een matras of bed gaat kopen (95% van de mensen laat deze kans liggen) en voorkom een dure miskoop

E-book
Sending

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *