Is je matras aan vervanging toe?

Een matras gaat ongeveer 10 jaar mee. ‘Slechts zo lang?’ hoor ik je denken. Het is nochtans niet echt vreemd. Matrassen worden heel intensief gebruikt.

Je brengt gemiddeld 8 uur per dag in je bed door. Dat komt neer op 1/3 van je leven. We verliezen tijdens onze slaap beste heel wat vocht door onze ademhaling en door het zweten. Dat vocht gecombineerd met dode huidschilfers en vele andere onzuiverheden kruipen diep in de matras. Daarom kan je alleen al om hygiënische redenen best je matras vervangen. Maar niet alleen daarom. Je zal ook merken dat een matras haar stevigheid en veerkracht verliest na een periode van 10 à 12 jaar.

DOE DE SLAAPTEST

Hoe kan je weten of je matras aan vervanging toe is?

Als je in je bed ligt en je merkt dat je lichaam erg diep in de matras wegzakt, dan moet je stilaan wel wat argwaan beginnen krijgen. Sta dan even op en bekijk je matras als je er niet in ligt. Zie je een kuil in je matras? Dan moet je niet meer twijfelen. Een nieuwe matras is dan aan de orde. Blijf je toch halsstarrig vasthangen aan je oude matras dan zal je vroeg of laat ook merken dat je tijdens je slaap vaker draait. En mogelijk krijg je uiteindelijk klachten in je onderrug of schouders.

Goed slapen is gezond slapen.

Natascha Wouterson: ‘Ik kan het niet genoeg benadrukken. Slapen is zo belangrijk voor een goede gezondheid. Door goed te slapen kan elk lichaam probleemloos herstellen van alle gemaakte inspanningen. Gezond slapen zorgt er voor dat je minder lichamelijke klachten hebt en dat je energiek de dag ingaat. Maar wat is gezond slapen? Uiteraard is het goed dat je je slaapkamer regelmatig lucht. Maar er is veel meer.

Wij raden je bijvoorbeeld ook aan om te kijken of je matras niet te hard is. Heb je wel eens last van slapende armen of benen? Beweeg je veel in je slaap? Heb je soms de neiging om je benen op te trekken? Dan zou het best kunnen dat je matras te hard is en te weinig meegeeft. Ook dat is geen goede basis voor een gezond slapen.

Doe even de moeite om te bekijken of jouw matras nog hygiënisch en veerkrachtig genoeg is. Indien je hierover twijfelt, bezoek dan een goede beddenspeciaalzaak en ga desnoods eens proef liggen. Ik verzeker je dat je snel het verschil zal voelen. Ik richt mij hier zeker ook tot de mannen. Heel vaak ervaar ik in onze Sleepwise winkels dat het vaak de mannen zijn die het kopen van een nieuwe matras of een nieuw bed overbodig vinden. ‘Ik slaap overal’, hoor ik hen dan zeggen. Het zijn eerder de vrouwen die de klachten ervaren en hun mannen – als het ware- naar de beddenwinkel moet meeslepen. Toch weet ik ondertussen dat deze vrouwen gelijk hebben. Eens we samen op basis van beider slaapprofiel een nieuw bed gekozen hebben, zijn ook de mannen echt overtuigd. Uiteraard kost een goed bed wel wat centen. Maar elke dag gezond uit je bed en het leven vol energie tegemoet kunnen, vinden wij bij Sleepwise heel wat waard. Goed slapen is een zaak van levensbelang. Er zijn heel wat mensen die hun portemonnee voor heel wat banalere dingen opengooien. Een goed bed daarentegen is zeker verstandige aankoop.’

Waarom zou je op een versleten en onhygiënische matras blijven liggen?
Een matras kiezen lijkt moeilijk. Dat komt omdat er zoveel keuzemogelijkheden worden aangeboden. Maar wij weten vrijwel heel snel, welke matras voor jou in aanmerking komt. Dat hangt namelijk af van je bestaande bedbodem en ook van jouw lichaamsbouw en slaapgewoonten. Uiteraard nemen wij je budget ook in acht.

Loop daarom even binnen in één van de Sleepwise winkels in Kapellen, Antwerpen of Schilde. We verwelkomen je met open armen. Tot gauw!

Natascha Wouterson
Wake up Happy

De 6 meest gemaakte fouten

Ontdek waarop je moet letten als je een matras of bed gaat kopen (95% van de mensen laat deze kans liggen) en voorkom een dure miskoop

E-book
Sending

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *