JAKKES! Zoveel huisstofmijt in mijn matras?

Vieze matrassen zijn oorzaak van slaapklachten door allergie.
Veel mensen denken dat hun matras nog net zo proper is na 10 jaar als toen ze deze kochten. Deze redenering is FOUT! Slapen op een matras van 10 jaar of ouder is zeer onhygiënisch.

Amerikaanse wetenschappers (National Institute of Environmental Health Services, Darryl C. Zeldin,) hebben aangetoond dat bij een langdurige blootstelling aan huisstofmijt en stof zich een allergie voor de uitwerpselen van de huisstofmijt kan ontwikkelen. En dit bij personen die voordien geen huisstofmijt allergie hadden. Dit risico is aanwezig  bij 50% van de huishoudens. Bovendien kan huisstofmijt ervoor zorgen dat op ongewenste tijdstippen de neuspoliepen opzwellen.

DOE DE SLAAPTEST

Zitten er in jouw matras ook zoveel beestjes?
Er wonen al gauw zo’n twee miljoen huisstofmijten in je matras en hoofdkussen. Per nacht verlies je circa 3 gram huidschilfers en circa 1 gram zoutkristallen door transpiratie. Dit verdwijnt allemaal in het matras en hoofdkussen. Op jaarbasis komt dit overeen met 1,5kg organische afvalstoffen. JAKKES ! Inderdaad, mensen die last hebben van huisstofmijt weten waarover ik spreek. Deze kleine spinachtige beestjes, die je niet met het blote oog kan zien, houden er van om zich te nestelen in je matras en je hoofdkussen. Waarom ze dat doen? Omdat ze zich voeden met onze huisschilfers.

Maar dit is nog niet alles: de huisstofmijten leven ongeveer 3 maanden en in deze periode produceren de beestjes tweehonderd maal hun eigen gewicht aan uitwerpselen. De mijten houden vooral van een vochtige omgeving. Een matras of hoofdkussen is dan ook de ideale woonomgeving voor de huisstofmijt. Inderdaad JAKKES !

6 tips om huisstofmijt allergie te voorkomen
Vervang je hoofdkussen om de drie jaar en vervang je matras om de tien jaar. En ga zeker voor deze anti-huisstofmijttips:

  • Zorg voor goede verluchting in je slaapkamer en laat je bed dagelijks een paar uur ‘open’ liggen,
  • Gebruik een speciale ‘antiallergische matrashoes’ die de lucht en het vocht doorlaat maar de huisstofmijt tegenhoudt,
  • Gebruik een molton of matrasbeschermer met een waterdicht ademend polymeer membraam,
  • Zorg dat je de molton en de anti-allergische hoes zeer regelmatig op 60° wast,
  • Vervang je beddengoed wekelijks en was het ook op 60 °C,
  • Was je dekbed en kussen 3 x jaar.

Hou deze blog ook in de gaten want regelmatig brengen wij je op de hoogte van meer info en tips over huisstofmijt en over goed en gezond slapen. We volgen alle nieuwigheden op de slaapmarkt en houden je graag op hoogte van interessante weetjes en nieuwe producten.

Natascha Wouterson
Wake up Happy

De 6 meest gemaakte fouten

Ontdek waarop je moet letten als je een matras of bed gaat kopen (95% van de mensen laat deze kans liggen) en voorkom een dure miskoop

E-book
Sending

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *